Érdemes-e együttműködnie egy marketing tanácsadóval, vagy -ügynökséggel?

Alapigazság, hogy vannak bizonyos dolgok az életben, amelyeket jobb szakemberre bízni, jó példa erre a PR és online marketingtevékenységgel kapcsolatos feladatok ellátása is.

Milyen előnyökkel járhat, és mire kell oda figyelni, amikor külső segítséget akarunk igénybe venni?

Ahhoz, hogy vállalkozásunkat sikerre vigyünk mai rohanó világunkban, ahol a digitális platformokon a konkurencia csak 3 kattintásra van tőlünk, elengedhetetlen hangsúlyt fektetni a megfelelő marketing terv és stratégia felállítására.

Egy rosszul megválasztott marketingügynökség nem, hogy hasznunkra nem lesz, de még kárt is okozhat, amelyet nem könnyű utólag helyre hozni. Alapvetően, nagy hibát nem tudunk elkövetni akkor, ha megfelelő információkkal látunk el egy gondosan kiválasztott ügynökséget vagy szakembert, hiszen ő is, csak a rendelkezésére álló adatok alapján tud hatékonyan dolgozni. A szaktudás jó esetben adott (mint minden szakmában, azért itt is érdemes megválogatni, hogy kinek a szolgáltatásait vesszük igénybe, ahol egy rövid kutatómunka eredményeképpen kiszűrhető a nem megfelelő szolgáltató), amelyet, ha kiegészítünk a termékünkre, vagy szolgáltatásunkra jellemző speciális információkkal, már nagy többségben borítékolható a siker. Sokszor eshetünk abba a hibába, hogy megbízunk egy ígéretes marketinggel foglalkozó csapatot, és varázsütésre várjuk az eredményeket. Néhány kivételtől eltekintve a siker várat magára, de egy szoros együttműködésnek köszönhetően idővel beérik a munkánk gyümölcse, legyünk türemesek! Vegyünk egy gyakorlati példát: vállalkozásunk utazási csomagok értékesítésével foglalkozik, és megbízunk egy marketing ügynökséget, hogy Google Adwords hirdetések segítségével lendítsék fel a forgalmat. Az összes beállítás megtörténik, a kampány elindul, de nem jönnek az eredmények. Mi lehet az oka? Például a nem megfelelő mennyiségű, vagy minőségű információ átadása. A marketinges a marketinghez ért, de azt nem biztos, hogy tudja, hogy az utazási piac termékének szezonalitásából adódóan nem mindegy, hogy mit, mikor árulunk, pl. hurrikán időszakban nem érdemes a Karib-térségbe egzotikus utakat kínálni. Egy kis plusz információval a kampány finomhangolása után, már el is indulnak a foglalások. A példából is látszik, hogy a szoros együttműködés a siker egyik titka.

A számunkra megfelelő marketingügynökség kiválasztásakor minden bizonnyal az ár is meghatározó tényező. Egy vállalkozás indulásakor is, amikor korlátozott nagyságú büdzsé áll a rendelkezésünkre érdemes a fokozatosság elvét alkalmazni. Ha az alapokat jól sikerül letenni, akkor később összeségében kevesebbe kerül a marketingtevékenység finanszírozása, mint, ha az elején minél olcsóbban, minél többet szeretnénk kihozni egy limitált összegből. Haladjunk lépésről-lépésre. Hogy megtudja, hogyan hogyan legyen népszerű Vásárlói körében olvassa el Az a fontos, hogy Önnek tetszen? Nem! Az a fontos, hogy a Vevőinek!” c. bejegyzésünket, ahol a megfelelően elvégzett marketingtevékenység fontosabb szempontjait vizsgáljuk.