Ön hol vásárol szívesen?

Mint a hétköznapokban, úgy az üzleti életben is fontos a megjelenés, hiszen ahhoz, hogy vásárlóinkat arra ösztönözzük, hogy vállalkozásunk szolgáltatásait vegye igénybe, és ne a versenytársunkat válassza, már rögtön az első pillanattól meg kell győznünk, és bizalmat kell építenünk, amely nem is olyan egyszerű, mint, ahogyan az elsőre hangzik. A vállalati arculat már az első pillanatban képes eldönteni, hogy a vásárlási szándék tényleges sikeres üzletkötéssé válik-e. Nézzük, hogy pontosan mire is kell odafigyelnünk!

Előfordult már Önnel is, hogy online akart vásárolni, de mégsem tette? Emlékszik még, hogy mi volt az oka? Ha igen, akkor most gondoljon saját vállalkozására, és nézze meg, hogy Ön ezt másképp csinálja-e? Ha nem, ideje változtatni!

A vállalati arculat elemzést célszerű az alapoktól kezdeni: már a vállalkozás név választása is sors döntő lehet, hiszen egy rosszul kiválasztott, nem megfelelő név sok szempontból is hátrányos lehet (nem lehet belőle asszociálni a vállalkozás által kínált szolgáltatásokra, nehezen megjegyezhető, nagyon hasonít, ezért összekeverhető versenytárséval stb.).

A név választással általában az arculat tervezés során, kéz a kézben jár a megjelenés kialakítása is pl. a logó megtervezése, a webes (vagy akár fizikális üzlethelyiség) színvilágának, felépítésének, vagy akár fizikális berendezésének kialakítása. Nem véletlen, hogy a nemzetközi franchise-rendszerben műkő vállalkozások szigorú szabályrendszer betartása mellett engednek csak új tagokat csatlakozni.  Az egységes megjelenés ebben az esetben a minőség garanciája is.

Természetesen nem csupán a külsőségek határozzák meg egy vállalat arculatát, hiszen a szellemiség, a minőségbiztosítás is elengedhetetlen. A kommunikáció, kapcsolattartás formája (elérhetőség) mind-mind része a vásárlói-élménynek, amely alapján ítélik meg vállalkozásunkat Vevőink, és döntenek arról, hogy egyszeri (vagy egyszer sem), vagy visszatérő vásárlóinkká válnak-e.

Hogy vállalatunk arculatát még hatékonyabban tudjuk formálni, érdemes versenytárs analízist készíteni, melyről bővebben következő blogbejegyzésünkben olvashatnak „Miben jobb Ön versenytársainál?” címmel.