Új ötlet? Merjen bele vágni! …de, csak ésszel!

Már meglévő vállalkozás esetében a piac diktálta megújulási kényszer nyomásának engedve, sokszor vágunk bele olyan ötletek megvalósításába, amelyekről, csak később derül ki, hogy részben, vagy egészben nem hozzák meg a várt eredményt. Egy-egy komolyabb projekt kivitelezése előtt jobb, nem csak a megérzésekre hagyatkozni, hanem -ha nem is egy megvalósíthatósági tanulmányt készíttetni- de legalább egy gyors elemzést végeztetni.

Napjainkban a technikai fejlődés szinte megállíthatatlan, az azzal történő lépés tartása komoly anyagi ráfordítással is jár, amelynek megtérülésére sok esetben nincs is garancia. Akár nagyobb, akár kisebb beruházás az, amelyen gondolkozunk, vizsgáljuk meg, hogy érdemes-e belevágnunk! Sok szempont vizsgálandó, ezért a tanulmány készítését javasolt szakemberre bízni, aki érthetően fogja bemutatni azokat a tényezőket és körülményeket, amelyek befolyásolják tervünk megvalósítását. Számos esetben nem csupán pénzügyi szempontból fontos, hogy elemezzünk egy projektet, hanem a jogi környezetet is vizsgálni kell, márpedig a jogszabályok útvesztőjében nem könnyű eligazodni.

Manapság pl. rendkívül divatossá vált a pilóta nélküli légijárművek alkalmazása gazdasági célra történő felhasználása, többek között a mezőgazdaságban, amely nem kis anyagi befektetéssel jár, és tipikus esete annak, hogy mennyi mindenre kell odafigyelni annak gyakorlati használata közben (pl. jogi háttér, megfelelő engedélyek beszerzése, működtetés szabályai stb.), azonban egy gondos, megfelelő tervezéssel kivitelezett beruházás komoly előnyt is jelenthet a versenytársakkal szemben. (A túlóra nem opció, avagy miért érdemes a munkafolyamatokat racionalizálni? c. bejegyzésünkben többek között ennek előnyeiről is olvashat.) Költségcsökkentés, profitmaximalizálás, munkafolyamat-racionalizálás elmaradhatatlan kifejezések az üzleti életben, de tényleg ez a jó megoldás? Nem minden esetben. Van, hogy a kevesebb több, ezért is érdemes lépésről-lépésre megvizsgálni egy ötletet.

Egy megvalósíthatósági tanulmány formai- és tartalmi követelményeit, ha maradéktalanul figyelembe vesszük, akkor gyorsan belátható, hogy annak szakszerű megírása komoly időráfordítással és kutatómunkával jár. Azt az időt, amit arra fordítana, hogy ebbe vágja fejszéjét, spórolja meg, és bízza Ránk, hogy gyorsan és érthetően választ kapjon kérdéseire!