A jó vezető a jó munkaerőt nem csak megszerezni akarja, hanem megtartani is!

Egy-egy feladatra a megfelelő munkavállalók kiválasztása igen nagy kihívás, amelyet mi sem mutat jobban, mint a feladott állas hirdetések minősége (irreleváns elvárások, csak önéletrajzgyűjtésre kreált álpozíciók, indokoltalanul bonyolult interjúztatási rendszer stb.), melyek nem egyszer egy jó szakemberből ellenérzést váltanak ki, hiszen ki szeretne egy olyan helyen dolgozni, ahol még egy állás hirdetést sem képesek normálisan feladni? 

Pályafutása során akár munkavállalóként, akár munkáltatóként minden bizonnyal került Ön is olyan helyzetbe, amikor az alá- és fölérendeltségi viszony nem várt kihívások elé állította. Vannak olyanok, akikre azt mondják, hogy született vezetők, de vajon valóban azok? Ahhoz, hogy valakiből jó vezető váljon, szükséges van bizonyos alaptulajdonságokra is, de a jó hír az, hogy ez tanulható. 

Ahhoz, hogy egy „jó” Kollégát hosszú távon megnyerjünk magunknak, nem, csak anyagi -és erkölcsi megbecsülésre van szükség, hanem sok apróságra, amelyek arra késztetik, hogy csapatunk tagja maradjon hosszú távon. Egy megfelelő vezető nem az ösztöneire hagyatkozik (az, csak ritkán szokott beválni), hanem tudatosan irányítja Kollégáit.

Mitől is jó vezető egy vezető? Munkavállalói szemszögből megközelítve, a legtöbbször azt a választ kapjuk: legyen rugalmas, segítőkész, szakmailag tájékozott, humánus, konstruktív, igazságos stb., de valóban ilyennek kell lennie? Ez helyzet és munkakör függő. Vannak olyan helyzetek, amikor a körülmények rákényszerítik a vezetőt arra, hogy ezektől eltérően viselkedjen, amely nem feltétlenül szimpatikus a Kollégái szemében. Ilyen esetben érdemes arra törekedni, hogy megkeressük a kiváltó okot, és azt szüntessük meg. A középvezetők helyzete az egyike a legnehezebbnek, hiszen két tűz közé szorulva próbálnak megfelelni, mind a beosztottjaik, mind a feletteseik elvárásainak, úgy, hogy kevesebb jogkörrel vannak felruházva, mint a felső vezetés.  

A szervezetési felépítés áttekintésekor különös hangsúlyt kell fektetni a szerepkörök kiosztására, hiszen a vállalati hierarchia sokat elmond egy vállalkozás működéséről, illetve időről-időre érdemes azt felülvizsgálni, hiszen a változások lekövetése ezen a téren is elengedhetetlen. A létszám optimalizáció a hatékony tevékenységvégzés elengedhetetlen, amely első lépése a munkafolyamatok felülvizsgálata, a munkakörök megfelelő kiosztása és a munkavállalók számának a racionalizálása. Bizonyos helyzetekben olyan külső befolyásoló tényezőket sem tudunk figyelmen kívül hagyni, amelyek gyökeres változásokat okoznak mindennapi tevékenységünkben, amelyekre a gyors reagálás az egyetlen esély a versenyben maradásra, melyet mi sem bizonyít jobban, mint a napjainkban is erős befolyással bíró járványhelyzet, melyről „A Home office csapdája és előnyei, avagy, hogyan alakítsa át munkafolyamatait?” c. bejegyzésünkben is olvashat.