A marketing, csak ablakon kidobott pénz! Vagy mégsem?

Szerencsére manapság egyre kevesebbet halljuk, hogy a marketingre fordított összeg, olyan, mintha a Dunába öntenénk, és nem hozza meg a várt eredményt. A marketing tevékenységünket érdemes időről-időre felülvizsgáltatni, hiszen a technikai fejlődés rohamléptekkel halad előre, amely számos új lehetőséget kínál ezen a területen is.

 

Amennyiben úgy érzi, hogy a marketing költése nem áll összhangban a sikeres értékesítéssel szerzett profittal, akkor mindenképpen elengedhetetlen a marketing tevékenység auditja.

Mit kell megvizsgálni? Érdemes a rendelkezésünkre álló adatokkal kezdeni, például górcső alá venni a korábbi marketing kampányokat, és azokat kiértékelni. Szerencsésebb esetben, csak egy „félrecsúszott” kampánybeállítás az oka a rossz eredménynek, de van, hogy a probléma gyökerei már az alapokhoz nyúlnak vissza.

Egyik Ügyfelünk esetén pont egy banális probléma okozta a rossz teljesítményt, amely a weboldal rossz alapbeállításaira volt visszavezethető. A probléma gyors orvoslása után a mutatók szépen el is kezdtek javulni, és azóta a konverzió is megfelelően alakul.

 

A marketing tevékenység vizsgálata lehetőség szerint, ne csak azokra folyamatokra korlátozódjon, amelyek közvetlenül anyagi ráfordítással járnak, értve ez alatt a fizetett Google-, Facebook, vagy Instagram hirdetéseket stb., hanem nézzük át weboldalunk felhasználói-élmény szempontjából mit nyújt a látogatóknak, vagy, azt, hogy milyen a vállalkozásunk megjelenése a közösségi média platformokon. A marketing tevékenység egy komplex dolog, amelyet sok apró egymásra befolyással bíró dolog együttese határoz meg, ezért minden apróság számít.

 

Sokan esnek abba a hibába, hogy megpróbálják marketinggel kapcsolatos feladatokat „házon belül” megoldani, amely során részfeladatként kerül kiadásra egy-egy kollégának, a napi munkakörével kapcsolatos feladatai között. Ez sem rövid-, sem hosszú távon nem megfelelő, mert pl. egy értékesítő kolléga, két termék eladása között gyorsan kiküld egy hírlevelet, akkor abban egészen biztosak lehetünk, hogy valószínűleg, csak le akarta tudni gyorsan a feladatot, mely eredménye valószínűleg nem az lesz, mint amit várunk. (Ezen a ponton azért megjegyzendő, hogy az értékesítő kollégák bevonása a marketing terv létrehozásánál kifejezetten hasznos, hiszen a gyakorlati tapasztalataik és visszajelzéseik komoly segítséget jelentenek egy-egy sikeres kampány létrehozásában.)

Marketing tevékenységének menedzselését bízza szakértőre (Érdemes-e együttműködnie egy marketing tanácsadóval, vagy -ügynökséggel?” c. bejegyzésünkben részletesen foglalkozunk ezzel a kérdéssel), vagy vegyen fel egy marketing szakembert, akinek napi szintű feladata ez, vagy alkalmazzon olyan marketing ügynökséget, amelyek naprakészek és sikeresen tudják elősegíteni vállalkozása fejlődését. Vegye igénybe marketing tanácsadás szolgáltatásunkat, ahol részletesen kiértékeljük a jelenlegi PR- és marketing tevékenységét, továbbá javaslatokkal látjuk el, hogy Ön is hatékonyan költhesse el a marketingre szánt keretét.