Az a fontos, hogy Önnek tetszen? Nem! Az a fontos, hogy a Vevőinek!

A weboldal kis túlzással tekinthető boltja kirakatának. Önt milyen kirakat készteti megállásra, ha elsétál egy üzlet előtt? A válasz erre a kérdésre nem is olyan könnyű, hiszen számos objektív és szubjektív tényező az, amely befolyásolja cselekvésünket. A szubjektív megközelítés túlzott alkalmazása pedig gyakran tévútra vihet bennünket, ezért akárcsak egy kirakat berendezésénél, weboldalunk kialakításánál sok mindent érdemes figyelembe venni.

 

Már működő weboldalak tulajdonosai gyakran panaszkodnak arra, hogy weboldaluk nem hozza a kívánt eredményt, bár költséges hirdetések útján megérkeznek a látogatók, de vásárlás mégsem történik és rendkívül rossz a konverzió. Amellett, hogy ennek számos technikai oka is lehet, több esetben egy részletes vizsgálat azt az eredményt hozza, hogy a felhasználói-élmény nincs megfelelően biztosítva. Egy weboldal tulajdonosának, aki szembesül a lesúlytó eredménnyel, az első reakciója nagy általánosságban, az a következő: „Ezt nem értem, pedig nekem tetszik!”

Az nem baj, ha az embernek tetszik a saját weboldala, sőt, de annál sokkal fontosabb, hogy a Vásárlóinknak nyerje el a tetszését. Hogyan érhető el ez? Górcső alá kell venni a weboldal minden apró részletét, a főoldaltól, az összes aloldalig, mind működési-, mind design szempontból.

 

A felhasználói-élményt ronthatja, ha a weboldala áttekinthetetlen, vagy túlzsúfolt. A logikátlan felépítés, vagy a rossz színhasználat, csak egyike annak, amely arra készteti a látogatót, hogy válasszon más helyet, ahol a vásárlást lebonyolítja. Az első benyomás rendkívül fontos, ezért érdemes törekedni az egyszerűségre. Tegye fel a kérdést: az, amit el szeretnék adni, könnyen megtalálható-e, megfelelő releváns információt adok-e róla, és könnyen megvásárolhat-e? Amennyiben ezekre a kérdésekre szeretne is választ kapni, végeztessen el egy felhasználói-élmény auditot.

 

Egy új funkció bevezetésekor, javasolt A/B tesztelés, nehogy egy újítással a várt eredmény fordítottját érjük el, és egy öngól legyen a vége a szándékunknak. Apropó újítás. Ne érezzük feltétlenül szükségét annak, hogy valami újdonságot kell mindig végrehajtani a weboldalon. Csak a változás kedvéért ne változtassunk, ez gyakori hiba, mert, ahogy a közmondás is mondja: oldie, but goldie („régi, de arany” szabad fordításban), nem biztos, hogy a bár régi, de jól működő funkciókat érdemes egy újra cserélni. Még mielőtt belevág egy új ötlet megvalósításába, legyen szó, akár marketingről, vegyen számításba minden lehetséges akadályt, amely leghatékonyabb módjáról az Új ötlet? Merjen bele vágni! …de, csak ésszel!” c. bejegyzésünkben talál.