Én ezt sokkal jobban meg tudom csinálni! Felmondok és csinálok egy vállalkozást!

Ezzel, azért, csak óvatosan. Sokszor kerül alkalmazottként az ember olyan szituációba, amikor ez a gondolat megfordul a fejében, azonban számos körülménnyel ekkor még nem kalkulál. Egy vállalkozás elindítása, időbe és pénzbe kerül, így még mielőtt egy hirtelen felindulástól vezérelve egy ilyen döntést meghoz, érdemes leülni és nem csupán alaposan átgondolni, de mérlegelni is a lehetőségeket és veszélyeket. Szinte kivétel nélkül minden ötletnek vannak erősségei és gyenge pontjai, amelyek egy része már a tervezési fázisban megmutatkozik, ezért még mielőtt az önmegvalósítás útjára lép, erősen javasolt egy megvalósíthatósági tanulmány készítése.

 

Tanulmányt írni kevés kivétellel senki sem szeret, mert időigényes, kutatást igényel, ráadásul, ha már beleélte magát az ötletbe, akkor még annak a veszélye is fennáll, hogy nem objektíven tekint a tényekre, azért, hogy az elvárt eredményt (még, ha az hamis is) hozza a vizsgálat. Sokszor halljuk a mindennapokban, hogy külső szakértőt vesznek igénybe, ha egy-egy probléma megoldásában elakadás történik, ez is azt bizonyítja, hogy érdemes a megvalósíthatósági tanulmány elkészítését egy külső szakértőre bízni, aki friss szemmel tekint a megoldandó feladatra. A vizsgálat célja előzetesen felmérni az ötlet erősségeit és gyengeségeit, felkutatni és kiértékelni annak megvalósításának lehetőségeit és veszélyeit, hogy ne a kivitelezés fázisában, vagy rosszabbik esetben már a megvalósítást követő gyakorlati működés közben nézzen szembe olyan akadályokkal, amelyek elkerülhetőek lettek volna.

 

Bizonyos esetekben a kutatás eredménye az, hogy a terv megvalósítása egyáltalán nem, vagy, csak más formában javasolt. Egy projekt megvalósításának célja közvetve, vagy közvetlenül, de a haszonszerzés, ezért a társadalmi-, környezeti hatások vizsgálata mellett fontos pénzügyi számításokat is végezni, költségvetési tervet készíteni, és meghatározni mutatószámokat, indikátorokat, hiszen ezek megléte nélkül nehéz lenne megállapítani, hogy érdemes-e belevágni az új kihívásba.

Ha már meghatároztuk a tanulmány célját, bemutattuk a projektszervezetet és hátterét, helyzetértékelést készítettünk, megvizsgáltuk a projekt indokoltságát, és meghatároztuk célrendszerét, nem szabad elfelejtkezni a megvalósíthatósági alternatívák és javaslatok kidolgozásáról sem. A költségvetési terv és kockázatelemzés az egyik leghangsúlyosabb része a tanulmánynak, akárcsak a kommunikációs és marketing terv (erről részletesen „A marketing, csak ablakon kidobott pénz! Vagy mégsem?” bejegyzésünkben olvashat), valamint az ütemterv, mely biztosítja, hogy minden a megfelelő időben történjen.

 

Az általunk készített tanulmányok tartalmazzák mindazon információkat, amelyek támogatják a döntés meghozatalában és szakzsargontól mentesen, egyszerűen és érthetően mutatják be, hogy milyen módon válik az ötlete kézzel foghatóvá.